Pályázatok

Pályázat 1.

Kedvezményezett neve: Fodor Gyula ev.

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Kertészet korszerűsítése – kertészeti gépbeszerzés támogatása, VP2-4.1.3.5-16

Projekt címe, azonosító száma: Traktor és művelő eszköz vásárlás,  1826034486

Szerződött támogatás összege: 6 574 500 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 50%

A projekt tartalmának rövid bemutatása:

A projekt célja egy darab Ostraticky LPO 400 H soraljaművelő , egy darab Ostraticky Horizont 500 soraljaművelő megvásárlása. A soraljaművelő lehetővé teszi a vegyszermentes gyomirtást valamint a kézi kapálást is helyettesíti, hiszen a gépesítéssel kézi munkaerőt takarítunk meg és csökkentjük a talaj növényvédőszer terheltségét is. A projekt segítségével egy darab Ostraticky Duplex 45/30 törzstisztító beszerzése.  A szőlőműveléshez nehéz megfelelő szakképzett munkaerőt találni, ezért a törzstisztító berendezése ezen munkaműveletek kiváltását jelentené. Továbbá egy darab Arvico PS 100 plusz elektromos metszőolló és egy darab  Ostraticky PRO-4906 előmetsző megvásárlása. Az elektromos metszőolló és a traktorra szerelhető előmetsző lényegesen megkönnyíti és lecsökkenti a metszésre fordított időt. Továbbá egy darab MTZ-921.3 traktor és egy darab Ostraticky Compakt PN1-240 egyoldalas csonkázó megvásárlása. A termelés hatásfokának javulása történik azáltal, hogy a szentbékkállai telephelyen is rendelkezésre állnak a műveléshez szükséges eszközök, és nem kell utazással eltölteni az időt. A traktor beszerzése lényegesen lecsökkenti az úton eltöltött időt a nagy távolság miatt, ezzel lerövidül a művelési idő, az egyes munkafázisok gyorsabban elvégezhetőek, nem kell a lassú járású traktorral az úton tölteni az időt. Az új traktor nemcsak hátsó hidraulika felfüggesztéssel, hanem első felfüggesztéssel is rendelkezik, ami lehetővé teszi egymenetben két munkaeszköz használatát is.

Pályázat 2.

Kedvezményezett neve: Fodor Gyula ev.

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása, VP3-4.2.2-16

Projekt címe, azonosító száma: Borászati technológia fejlesztés napelem beépítéssel, 1806592289

Szerződött támogatás összege:  14 916 671 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 50%

A projekt tartalmának rövid bemutatása:

A projekt célja csővezetékrendszer kiépítése,  három darab DD-INOX 15 hl-es rozsdamentes hűthető fehérbor erjesztő tartály, kettő darab DD-INOX 10 hl-es rozsdamentes hűthető erjesztőkád megvásárlása. A hűthető erjesztő tartályok biztosítják, hogy a szőlőből készült bor több aromaanyagot tudjon megőrizni. Továbbá egy darab E-flot 5 típusú szabadalmaztatott flotációs berendezés beszerzése, amely meggyorsítja a musttisztítást, időt takarítunk meg, minőségjavulás érhető el a reduktív borkészítési technológia során. Valamint kettő darab Kádár 225BX Heritage és kettő darab Kádár 500BX Harmony fahordó beszerzése. A battonage technológiához szükséges a fahordó, ezzel új terméket állítunk elő. A projekt segítségével szállítószalag beszerzése, aminek használatával kézi munkaerőt takarítunk meg, gyorsabb lesz a szőlőfeldolgozás folyamata. 10 kwh-ás napelemrendszer kiépítése, így a borászati termékek feldolgozásához, technológiájához szükséges elektromos áramigényt szinte teljes egészében pótoljuk, költségcsökkenés valósul meg.  Borelli CIAO+XP 6-6-1 automata palackozó monoblokk beszerzése. Az eddigi 2 fejes manuális palackozó helyett 6 fejes automata palackozó kerül beszerzésre, melynek teljesítménye nagyobb az előzőnél, egymenetben öblíti is a palackokat. A dogozófejen kívül csavarzár felrakására is alkalmas technológia. A palackozógép beállításával lehetőség nyílik bérmunka szolgáltatás nyújtására is.

 

 

 

 

 Pályázat 3. 

Kedvezményezett neve: Fodor Gyula ev.

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Kertészeti üzemek megújításának támogatása, VP2-4.1.3.5-21

Projekt címe, azonosítószáma: Traktor és szőlőművelő eszközök vásárlása, 32965582708

Szerződött támogatás összege: 16 760 000 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 50%

Projekt tartalmának rövid bemutatása: A projekt célja, hogy a Landidni rex 4-100 F mezőgazdasági vontató és a Stazzari G4 Innox 6 m3 szőlőszállító pótkocsi vásárlásával biztonságosabbá váljon a termelés. Emellett beszerzésre kerül egy ERO 500 hajtásbefűző, egy ROLMAKO U 645-ös rövidtárcsa és  egy INO ELITE L 160 szárzúzó. Ezen eszközök beszerzésével csökken a munkaerő igény a zöldmunkánál. Környezetvédelmi hatása is van a beruházásnak, nincs vegyszerterhelés, nem kell gyomirtózni. Az új traktor káros anyag kibocsájtása is kedvező. A gépek alkalmazásával időben el tudjuk végezni a feladatokat, stabilabb lesz a termésünk, így nagyobb bevételre tehetünk szert. 

 

Pályázat 4. 

Kedvezményezett neve: Fodor Gyula ev.

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Élelmiszeripari üzemek fejlesztése, VP3-4.2.1-4.2.2-1-21

Projekt címe, azonosítószáma: Borászati üzemek fejlesztése, 3299141548

Szerződött támogatás összege: 19 290 000 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 50%

Projekt tartalmának rövid bemutatása: Egy korszerű több mint 10 ha gazdaságban elengedhetetlen a folyamatos megújulás, az újdonságra való törekvés. A Ford Custom megvásárlása segíti a palackos árú eljuttatását a vevőhöz. Az Enoveneta SV3 kompakt vákuum dobszűrő is teljesen újdonság. Az eddig lepárlásra elküldött seprő szűrésével még felhasználható bort tudunk kinyerni. Emellett beszerzésre kerül egy Spagni RI4MEA négyfejes félautomata töltő, valamint egy Enotechnika Pillan Z-110-400 egysebességes szivattyú. Továbbá megvásárlásra kerül 1 db Enoveneta PPC 26 pneumatikus membrán prés és egy 23 KW-os 12 hűtési helyes borhűtő. A gépi szüret egyre nagyobb tért nyer, 1 óra alatt több mint 10 ember munkáját képes elvégezni. A mezőgazdaság munkaerőhiánnyal küzd. A gyors feldolgozáshoz viszont elengedhetetlen egy nagyobb, korszerű membránprés beszerzése A nagy mennyiségben bejövő és feldolgozott, kipréselt mustot az irányított erjedés végett gyorsan le kell hűteni.